Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2019 Versiyonu Yayınlandı
Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2019 Versiyonu Yayınlandı

Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2019 Versiyonu Yayınlandı! Gaming in Turkey ekibi tarafından 4 yıldır gelenekselleşen Türkiye Oyun Sektörü Raporu’nun 2019 versiyonu yayınlandı. Oyun sektörünün her detayını kapsayan ve birçok farklı veriden oluşan rapor, ülkemizin oyun sektörü kapsamında dünyadaki yeri hakkında detaylı bilgiler içeriyor. 2016 yılından beri düzenli olarak oyun sektörüne sunulan raporun bu yılki versiyonunun sayfa sayısı tam olarak 2 katına çıktı. 2018 versiyonu 15 bin yerli ve yabancı sektör profesyonelince kullanılan rapor, bu yılki versiyonunda daha fazla insana ulaşmayı hedefliyor.

Oyun sektörü her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Birçok insanı kapsayan ve her yaştan insana hitap eden sektör, geliştikçe aldığı yatırımlarda artıyor. Ülke ekonomisine yaptığı ihracatla katkı yapan Türkiye Oyun Sektörü, hem yabancı firmaların ülkemize girmesi hem de özellikle 2019’da artan oyun yapımcılarıyla gelişmeye devam ediyor. Hazırlanan Türkiye Oyun Sektörü Raporları sayesinde bu etkiyi daha yakından görebiliyoruz.

Genişleyen Rapor İçeriği

Oyun sektörünün gelişmesiyle birlikte raporun içeriği de her geçen sene artıyor. Gaming in Turkey tarafından bu sene düzenlenen raporda Türkiye’nin oyun ile ilgili her alanına dair detaylı bilgiler yer alıyor. Birçok profesyonel ile iletişime geçerek ve uzun soluklu araştırmalar yapılarak doğru verilerle yayınlanan rapor, sektörle ilgili birçok bilgi veriyor. Rapor, her geçen sene oyun sektörünün gelişimini tespit ettiğinden birçok alanda kaynak olarak kullanılabilecek. Genel olarak Türkiye’nin genel verileriyle başlayan raporun içeriğinde birçok detay yer alıyor. Bu detayların oyun sektörüne bağlanması birçok konuda okuyuculara bilgi verecek. Aynı zamanda rapora eklenen 30’a yakın oyun sektörü Uzman Görüşü, raporun gelişimine büyük katkıda bulundu. Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2018 ve 2019 yılındaki versiyonları karşılaştırılarak, iki yıl arasındaki farka daha net bir görüntü kazandırıldı.

2019 yılında Türkiye’de espor sektörünün konumu ne oldu?

2019 yılında oyun ve espor alanında güzel gelişmeler yaşandı. Ülke olarak bu konuda her geçen gün daha bilinçli hale gelinmesi,  bu konunun en önemli etkenlerinden biri oldu. Ön yargıların azalması, markaların oyun sektörünün gücünü anlamasını sağladı ve yatırımlar hareketlenmeye başladı. Ufak çaplı yerli oyun yazılım firmalarının sayısını artış gösterdi. Global oyun firmaları yatırım konusunda Türkiye ve Orta Doğu bölgesine yöneldi. Espor organizasyonlarının sayısı her geçen gün daha çok artıyor.

Bununla birlikte ülkemizde espora en çok katkı sağlayanlardan Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Espor Federasyonu, faaliyetlerini arttırarak daha fazla insana ulaşım sağladı. Artık gençler bu sektörde sadece influencer ve esporcu kimliklerine yönelmeyi bırakarak, farklı alanlarda da yer alabileceğini keşfetti. Her geçen gün profesyonelleşen sektör adına lise düzeyinde seminerler düzenlenerek 2019 yılı boyunca gençler her konuda bilinçlendirildi.

Gençlerin bilinçlenmesiyle oyuncu konusunda zenginleşen espor liglerinden ülkemizde ilk defa kurulan TESFED Vodafone FreeZone Türkiye Kupası” finalleri, 21-22 Aralık’ta Ataşehir FDR Oyun Merkezi’nde yapıldı. Türkiye’nin en sevilen oyunları LoL, PUBG, CS:GO, FIFA, Zula ve Red Bull Son Şampiyon kapsamındaki DOTA 2 karşılaşmalarının gerçekleştirdiği finallerde, esporcular toplam 100 bin TL’lik ödül havuzu için yarıştı.

Başvuruları Kasım ayında başlayan Türkiye Kupası’na kısa sürede Zula için 960, LoL için 935,  CS:GO için 565 ve PUBG için 508, Dota 2 için 195, FIFA için 182 kişi olmak üzere, toplam 3 bin 345 esporcu başvuruda bulundu. Final karşılaşmaları için elemeler online olarak gerçekleştirildi. Türkiye’de şu an lisanslı olarak 85’in üzerinde espor takımı bulunurken, espor oyuncularının sayısı da 1515’i geçti.

Türkiye Oyun Pazarı’nın gelişimi ne yönde ilerliyor?

Türk oyun sektörü de yapılan yeni girişimlerle büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Özellikle MOBA, strateji, FPS ve gündelik mobil oyun türlerinin popülerliği gün geçtikçe artıyor. PC oyunlarının gelişiminin devam etmesi, espor etkinlikleri ve espor yatırımlarının büyümesi ülkemizdeki oyun sektörünün büyümesine yardımcı oluyor. Büyümedeki en büyük etkenlerden biri olarak da genç yaş grubunun yoğun ilgisi ve coğrafi konumumuz oluyor. Yerel küçük oyun firmaları her geçen gün daha büyük global firmalar için oyun üretim sayısına yetişme şansı yakalıyorlar.

2019 yılında henüz net verilere tam olarak ulaşılmamış olsa da globalde ulaşılan toplam cironun 150 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. 2018 yılında ise bu rakam 138 milyar dolar civarında netleşmişti. Türkiye’de oyuncu nüfusunun 30 milyondan 32 milyona çıkmasıyla elde edilen toplam oyun hasılatı 826 milyon dolar oldu. Ülkemizde internet kullanıcılarının 2019 yılında 63,2 milyona çıkmasıyla birlikte 2020 yılında bu rakamın 1 milyar doları bulması bekleniyor. Aynı zamanda dünya gelir sıralamasında Türkiye, 18.sıradaki yerini koruyor.

Türkiye oyun sektörü raporuna destek verdi

Gaming in Turkey tarafından 4 yıldır hazırlanan raporda, Türkiye’de oyun sektörünün önemli isimlerinden birçok görüş alındı. Önemli isimlerinden arasında TESFED Başkanı Alper Afşin Özdemir, Riot Games Publishing Direktörü Erdinç İyikul, Netmarble Türkiye CEO’su Barış Özistek,  ininal Pazarlama Direktörü Gülben Yağcı, Monster Notebook CEO’su İlhan Yılmaz, Falcon AI Teknoloji Türkiye Ülke Menajeri Emre Laleli, Espor Lig Kurucusu Serhat Bekdemir ve Bahçeşehir Üniversitesi Espor Koordinatörü Seçkin Topaloğlu gibi 30 isim yer alıyor.

Bunun yanı sıra raporun hazırlık sürecinde destek veren ve büyük katkılar sağlayan markalar arasında ininal, Monster Notebook, Razer Gold Türkiye, Esports Charts, BAU Esports, Xigncode3 ve RUSH For Fun Arena yerini aldı.

İçerdiği güncel 2019 oyun sektörü verileri, 2018 yılı karşılaştırmaları, özel isimlerle olan uzman görüşleriyle birlikte bu sene de oyun sektörü adına büyük bir yol gösterme rehberi olacak. Geçtiğimiz seneye göre sayfa sayısı 2 katına çıkan rapor, birçok Türkiye oyun sektörü verisini kapsıyor. Büyük bir özenle hazırlanan rapor, ülkemizdeki oyun sektörü gelişimini detaylı bir şekilde gösterecek ve sektör için kapsamlı bir yol haritası olacak. 2020’nin Aralık ayında bile, ihtiyaç duyan herkesin başvurarak Türkiye Oyun Sektörü 2019 datasına ulaşacağı rapor ücretsiz olarak indirmeye açıldı.

Türkiye Oyun Sektörü 2019 Raporu’nu buradan indirebilirsiniz.